איך לאפשר לסוסים חופש בחירה ולגלות שיתוף פעולה מרגש גם בטיפולים שוטפים ורפואיים

באופן נפלא שכזה מסתבר שאוטונומיה, שליטה ובחירה נחוות באופן מחזק (מנעים מעצים) עבור כל בעלי החיים (וכן, גם בשבילנו). כך שהחופש להגיד ״לא״ או דווקא ״כן, עכשיו אני מוכן״ או ״עכשיו אני רוצה הפסקה״ הוא לא רק הדבר הראוי מבחינה אתית לתת לסוסים אלה הוא במרבית המקרים גם הדבר שיתרום לרצון שלהם לבחור להצתרף ולשתף איתנו פעולה.

….״חופש הוא מושג מופשט המתאר העדר אילוצים ואפשרויות פעולה לא מוגבלות״  (ויקי)

כבר נגעתי בעבר בפוסט על אתיקה ואמפתיה על הביטוי האפשרי לחופש באינטראקציה עם סוסים.
חופש מתקיים כשאנחנו נותנים לסוס מרחב של אפשרויות ובהם האפשרות לבחור להגיד לא. ״לא בא לי״ או החופש להכתיב את הכיוון, לבחור ולהשפיע על מה כן לעשות (לפנות ימינה, לפרוץ בדהרה, לאכול חציר, לצאת לטיול) בלי שיסתתר איום או היתכנות של אי נעימות כתוצאה מהבחירה שלו.
הפעם אני רוצה לכתוב על מה קורה כשנאפשר חופש בחירה גם בפעולות היומיומיות של טיפול שוטף ורפואי לצד סוסים. ואיך לעשות את זה

כשאנשים מגיעים לבקר אצלנו בפעם הראשונה ומדברים איתי על דרך העבודה שלי אז אני נשאלת שאלות כמו:
״אז אם את לא משתמשת בראשיה וחבל אז מה את עושה כשהמטלף מגיע ואחד הסוסים לא בא כשאת קוראת לו או כשהוא רוצה באמצע הטילוף ללכת״…
האמת: עד היום לא קרה לי מקרה כזה, הסוסים שלי תמיד בוחרים להגיע (בלי ראשיות וחבלים ובשטח פתוח), עומדים ומגישים את הפרסות. ואם אחד מהם צריך הפסקה – (מה שלמעשה קורה רק בשלבי הלמידה הראשונים) אז אנחנו נותנים לו ואחרי דקות בודדות הוא חוזר.

ולא – זה לא תמיד היה ככה. וזה היה תהליך של למידה לכל אחד מהם וגם לי.
והיום מכיוון שכולם נלהבים להשתתף האתגר אצלנו הוא אחר: איך להתנהל כך שכל אחד מהסוסים יחכה לתור שלו ולא ינסה להידחף בזמן הטיפול בסוס השני… (ולכך נדרש סט נוסף של מיומנויות שאולי אציג באחד הפוסטים הבאים)

הרבה פעמים אנחנו נופלים לתוך תבנית המחשבה של –
הסוס שלי חייב ….
״הוא חייב שטיפה״ או ״חייב טילוף״, ״חייבים לשים משחה״ לנקות פרסות״ ״תילוע״ ״להזריק לו זריקה״  וכו….
זה לא שאני מטילה ספק בחשיבות של טיפול כזה או אחר, להפך, אני חושבת שזו האחריות שלנו כלפי הסוסים שלנו לספק להם תנאי מחייה הולמים ולתת להם את הטיפול לו הם זקוקים אבל בעיני זו גם החובה והאחריות שלנו ללמד אותם ולעזור להם להבין מה נדרש מהם ולהפוך את ההשתתפות בפעולות הטיפול בהם לחוויה נעימה או משתלמת. וכשנתייחס אליהם כשותפים פעילים ולא סוביקטים לטיפול וניתן להעדפות שלהם מקום (למשל: לבקש להתחיל ברגל מסוימת או להמשיך עוד את שטיפה גם אחרי שכבר סיימנו, להגיד מתי בדיוק הם מוכנים שנתחיל למרוח משחה ומתי הם צריכים הפסקה קטנה) אז נגלה שהם שמחים להצתרף אלינו ובוחרים לשתף איתנו פעולה בשמחה

אז איך עושים את זה?

התנאי הראשון לאפשר בחירה הוא שימוש בתקשורת מבוססת חיזוקים חיוביים ללמידה וביצוע ההתנהגויות המבוקשות, שימוש בתקשורת המקובלת המבוססת על לחץ ושחרור לא תאפשר מרחב לבחירה – שהרי בבסיסה שימוש באי נעימות (לחץ), בכדי לייצר התנהגות ובהגדרה סרוב לבצע התנהגות משמעותו אי נוחות וזו לא באמת בחירה הוגנת. (להסבר בהרחבה על למידה הימנעותית ולמידה מבוססת חיזוקים בפוסטים קודמים).

כשאנחנו מלמדים את ההתנהגות שהינו רוצים שהסוס יעשה עלינו לחלק אותה למרכיביה הקטנים ביותר וללמד כל רכיב בנפרד ובהדרגה.

עלינו להיות בקיאים בקריאת תווי הפנים ושפת הגוף של הסוסים שלצידנו בכדי לקרוא את הפידבק שהם נותנים לנו. האם הסוס שלי נשאר להשתתף אבל שפת הגוף שלו מבטאת אי נוחות, מתח או קונפליקט? (עוד על חשיבות קריאת שפת גוף והתנהגות בפוסטים קודמים)

עלינו לבדוק ולגלות מה באמת מחזק את הסוס הספציפי איתו אנחנו עובדים, מהן ההעדפות שלו ומהו החיזוק המתאים לבחור עבור המטלה המשותפת (כזה שאין לו ערך גבוהה מדיי שייצר עוררות יתר ולא יאפשר לסוס בחירה אמיתית והוגנת מצד אחד, ומצד שני כזה שיאפשר לפעילות או ללמידה להחוות כנעימה או משתלמת)

עלינו לארגן את הסביבה כך שתעזור ללמידה או תאפשר את ביצוע ההתנהגות בנוחות ובמקביל תהיה נרחבת ככל הניתן כך שהסוס יוכל באמת לעזוב את שטח העבודה וללכת.

עלינו לספק לסוס שאיתנו חציר כמקור מזון או עיסוק חלופי.

ללמד התנהגות או ׳אות׳ חלופי שאותו הסוס יוכל לבצע מיוזמתו בכדי לאותת לנו אם הוא רוצה ליזום משחק או לקבל חיזוק, אם הוא מתקשה בביצוע התנהגות שביקשנו או רוצה לעשות משהו אחר יחד, וזו תהיה התנהגות שאותה תמיד נחזק.

tequila
טקילה תמיד תקבל חיזוק על נשיקה או התמתחות והיא משתמשת בהתנהגות הזו לבקש משחק, חיזוק או בכדי לסמן לי כשהיא מתקשה לבצע התנהגות חדשה שאנחנו משחקות איתה.

אם הסוס נדרש לעמוד בכדי לקבל טיפול אנחנו יכולים להשתמש במשטח וללמד את הסוס להמתין על המשטח. המשטח יסמן לסוס איפה אנחנו רוצים שהוא יעמוד ויאפשר לסוס לגשת ל״מקום שלו״ כמעיין הסכמה להשתתף או לחלופין לרדת מהמשטח כאות עבורנו להפסיק את הטיפול.

אפשר ללמד את הסוס שבכדי להתחיל טיפול עליו לבצע התנהגות מוסכמת מסויימת שבלעדיה לא יתחיל הטיפול – וכך הוא מקבל שליטה על הנעת הטיפול.
למשל: גרונימו נעמד על משטח במידה והוא מסכים להשתתף בפרוצדורה רפואית ואז בכדי להתניע את הבדיקה או הזריקה הוא ממצמץ בעיניים פעם אחת בתגובה לסימן שלי (כפות ידים שצמודות בשורש כף היד) כאות שמסמן שאפשר להתחיל לתת ורק אז נתחיל את הפרוצדורה.

medical-GandRכאו ג׳רונימו עומד על משטח כהסכמה לשיתוף פעולה במהלך בדיקה של וטרינרית אחרי שנתן לי סימן שאפשר להתחיל

ובמידה ואנחנו נעזרים בבעל מקצוע בטיפול מסויים (המטלף וטרינר וכו…) האחריות שלנו היא להכין את הסוסים למפגש כך שהסוסים יבינו מה נדרש מהם ובכדי שבעלי המקצוע יוכלו לבצע את העבודה שלהם באופן מיטביי ובמקביל האחריות כלפי הסוסים שלנו להנחות ולשתף את בעלי המקצוע שבחרנו בתהליך, לעבוד בסבלנות, בתשומת לב ותוך כבוד לאופן התקשורת בה בחרנו שמאפשר חופש ושיתוף פעולה פעיל.

במרבית המקרים, אם הכנו את הסוסים כהלכה בעלי המקצוע ישמחו לעבוד עם סוס שבוחר לשהות במחיצתם ולשתף פעולה מרצונו, ויוכלו לתת לנו פידבק חשוב לגבי התנהגויות שעדיין צריך ללמד ולחזק.


ג׳רונימו מתרגל ולומד לקבל זריקה, גם כאן יש מספר רב של מיומנויות שנלמדו בנפרד וזו גם דוגמא לתהליך לימודי מחזק  ומלמד למבוגרים, ילדים וסוסים כאחד

ברגע שנאפשר לסוסים שלצידנו באמת להבין את מה שהם מתבקשים לעשות ולקבל יותר שליטה ובחירה במהלך הטיפול השותף נוכל להימנע ממכשולים של פחד ואי הבנה שמייצרים התנגדות והמנעות (ויכולים לגלגל אותנו לשימוש בכוחנות נוספת שרק תגביר את הפחד וההמנעות ואף עלולה לייצר תוקפנות).

בתום תהליך הלמידה נמצא לצידנו שותפים סוסיים בטוחים בעצמם ובסביבה ושמחים להתייצב ולשתף פעולה בטילוף, בשטיפה, בטילוע או פרוצדורות רפואיות כאלו ואחרות. יתרה מכך אנחנו נקבל מהם כך פידבק חזרה. למשל סוסה שפתאום לא תרצה להרים לבדה את הפרסה לטיפול, תספר לנו על כאב או אי נוחות הרבה לפני שיכולנו להרגיש בכך עם אנחנו לוקחים את הרגל שלה בעצמנו בגישה של לחץ ושחרור.

והחלק הכי טוב – התחושה שאנחנו מקבלים, שהסוסים שלנו בוחרים להישאר לצידנו ונלהבים לשתף פעולה היא נהדרת.

אני רוצה להזמין אתכם ללמוד עוד על תקשורת אמפתית מבוססת חיזוקים, להצטרף לקבוצה הולכת ומתגבשת של אנשים שכבר בחרו בדרך הזו, ללמוד איך להכניס חופש ובחירה באינטראקציות היומיומיות בינכם ובין הסוסים שלכם, ואז לגלות פרטנרים סוסיים שיבחרו כל בוקר לצעוד לצידכם ולגלות יחד איתכם את היתרונות של תקשורת מקרבת, מרגשת ומעצימה.

Save

Save

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s