Positive Reinforcement & Play | משחק מקשר בין סוסים לאנשים

playing02.jpgהם נולדו לשחק, החל משעתיים אחרי שסוסים נולדים הם מתחילים לשחק. במחקר נמצא שסוסים צעירים מבלים 75% מזמנם במשחק אבל משחק לא שייך רק לצעירים, גם סוסים בוגרים משחקים.

משחק הוא צורך פנימי המוטבע בכל היונקים, זהו מנגנון אבולוציוני ללמידה, להתנסות, לתרגול ולשכלול מיומנויות פיזיות וחברתיות לסוסים ולאנשים.
דרך משחק אפשר ללמוד על עצמנו ועל אחרים, ללמוד שליטה עצמית, לפרק מתח, להעצים, לפתח יצירתיות, להחלים, להתחזק ולקשור קשרי חברות. משחק מאפשר להחליף פחד בסקרנות, הוא המקום בו אפשר ללמוד על אמון ועל גבולות, המקום בו עולמות נבראים ותפקידים מתהפכים, הוא דרך לחוות הנאה ומגוון רגשות חיוביים נוספים. משחק על פי ראות עיניי הוא הדבק שיכול לחבר ביננו ולאפשר תקשורת חוצה גבולות בין אנשים וסוסים.

משחק מרחיב את השימוש שלנו ב*חיזוקים חיוביים (*על תקשורת מבוססת חיזוקים חיוביים בפוסטים קודמים), מגביר תחושת מסוגלות ועניין ומאפשר לסוסים למצוא ולהמציא את הפתרונות באופן ובקצב המתאים להם, ועל ידי כך להפנים ולהעצים את הלמידה. משחק יהפוך את הסוסים לפרטנרים נלהבים. והחלק הכי טוב בכל העניין – משחק משותף מעצים בשבילנו באותה מידה, מלמד על עצמנו ומהנה בצורה בלתי רגילה.

משחק משויך למערכת הרגשית PLAY שאחראית על רגשות כמו הנאה, שמחה, צחוק, שעשוע וזו מערכת שהפעילות הנוירו-כימית שלה יכולה לשנות את התגובתיות שמפעילות חוויות של פחד (המשוייך למערכת הרגשית FEAR) ובאמצעותו נוכל לייצר פתרונות מעשיים לשינוי החוויה וההתנהגות שמציג סוס שמפחד – למשל ממעבר בשלוליות, משטיפה או התזה של ספריי.

fear free water play clicker training horses

water-play

בכדי שהחוויה הפנימית תהיה מעוררת, מהנה ומשעשעת גם עבור הסוסים אי אפשר להשתמש בכוח לעורר משחק .
לכן לא נוכל להשתמש בתקשורת שבה מופעל לחץ ושחרור מבוססת *למידה הימנעותית, (*על למידה הימנעותית בפוסטים קודמים) ולא באמצעי אחר שאוכף שליטה.

משחק יכול להופיע כשמתקיימים מספר כללים:

  1.  המשחק צריך להיות באמת מהנה למשתתפים, סוסים ואנשים .
  2. המשחק צריך להרגיש בטוח לסוסים וגם לאנשים, (כאמור לא להתבצע תחת איום, פחד או הפעלה של גירוי אוורסיווי).
  3. ההשתתפות בו צריכה להיות מתוך בחירה וולונטרית (מרצון, לא כפייה).
  4. כל אחד מהמשתתפים יכול לעזוב בכל רגע.

משחק מייצר מרחב מיוחד מה שנקרא על ידי Johan Huizinga ההיסטוריון וחוקר התרבות ההולנדי ׳מעגל קסמים׳, מרחב שהוא גם חלל פיזי (המגרש, החצר, הבמה) וגם זמן (למשל מרגע שנכנסתי למגרש/הגענו למטע הזיתים או עד שעברנו לגירוד מנעים,/חזרנו הביתה) מרחב שלו חוקים משלו.

לא כל מה שנראה לנו כמשחק יחווה כך גם בעיני הסוסים, גם אם יהיה שם כדור, פזל צבעוני או תרנגול פלסטיק מצפצף, ובוודאי שפעילות שמעורב בה שוט או עזרים אחרים שגורמים לסוס להירתע, (גם אם נקרא להם ׳מקל גזר׳ או ׳מקל קסמים׳) לא תחווה עבור הסוסים כמשחק.
יש אופני משחק של סוסים שלא נוכל לחבור אליהם, מעצם היותנו יצורים שבריריים ההולכים על שתיים. בדרך כלל ובתצפיות שנעשו בסוסים החיים בבר יש שוני בין משחקיות שיותר שכיחה ומאפיינת סוסות ובין זו האופיינית לזכרים. כדי למצוא וליצור מכנה משותף ועניין במשחק אנחנו צריכים להימנע מהאנשה או השלכה של החוויה הפרטית שלנו וללמוד מה באמת מניע סוסים ובאופן יותר ספציפי מה מניע את הסוס שעומד לפנינו.

אם אנחנו רואים סוס משחק בדרך כלל זו אינדיקציה לרמה מסוימת של איכות חיים מיטיבה, סוסים לא ישחקו כשהם נמצאים בסכנת חיים או תשושים מרעב. אבל משום שיש למשחק תפקיד חשוב גם בשחרור מתח, התנהגויות של משחק יכולות להעיד על מחסור, (למשל סוס שמשחק לבדו באופן קבוע עם קונוסים במגרש יכול לספר לנו על מחסור אפשרי בחברה ובעניין בחיים, או בביטוי של התנהגויות טבעיות אחרות) וכך משחק גם יכול להפוך למנגנון של התמודדות עם בדידות או מתח ולהפוך להתנהגות קומפולסיבית.

כשנרחיב את מגוון הפעילויות שאנחנו עושים עם סוסים ונלמד לראות אותם כמו שהם, שלמים ומושלמים כל אחד באופן המיוחד לו, ולספק להם תנאי מחייה הולמים ככל שידנו משיגה נוכל להחליף את כובע המאמן יודע הכל בכובע של שותף לתהליך חקירה ומשחק משותף. אולי בדרך נגלה שהסוס הצייתן שמונע מכוח העזרים, החבל או השוט הופך לסוס סקרן, שפועל מתוך בחירה ובשיתוף פעולה ויש לו המון מה ללמד אותנו על עצמנו ועל סוסים.

 

 

 

 

אז איך בדיוק סוסים משחקים בינם לבין עצמם? איך מניעים משחק משותף?  ואיך לא חוצים את הקו בין עוררות חיובית להתרגשות מוגזמת או תסכול?
את התשובות לשאלות האלה והרבה אחרות אפשר לגלות במסגרת תכנית לימודים ייחודית על התנהגות ותקשורת אמפתית מבוססת חיזוקים חיוביים עם סוסים לצידי ולצד מאמנים ומנחים מהשורה הראשונה מהארץ והעולם.

במהלך התכנית נסקור תכנים עדכניים ומרתקים מעולמות תוכן של אתיקה, אתולוגיה, מדעי המוח וההתנהגות. נתרגל באופן מעמיק אימון עם קליקר ואופנים נוספים בתקשורת מבוססת חיזוקים חיוביים. נלמד לבנות תהליכי למידה מתגמלים, להשתמש במשחק, לשחרר את המושכות והלחץ ולמצוא פרטנרים סוסיים שיבחרו כל בוקר לדהור בציפייה בכדי לגלות יחד איתנו את היתרונות של תקשורת מקרבת, מרגשת ומעצימה.

המחזור הבא של תכנית הלימודים יפתח באוקטובר 2018.
לפרטים נוספים על תכנית הלימודים

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s