תקשורת מבוססת חיזוקים חיוביים מאפשרת לנו לייצר שפה משותפת, ללמד סוסים כל התנהגות שתעלה על דעתנו (כל התנהגות שהסוס שאנחנו מאמנים יכול לבצע מבחינה פיזית ונכון לבקש ממנו מבחינה אתית). באמצעותה נוכל לסמן לסוסים איזה פעולות יתוגמלו וכדאי להציע בכל רגע נתון.
מעבר לאימון מיומנויות תקשורת מבוססת חיזוקים חיוביים מלמדת את הסוס שנעים ומתגמל לפעול לצידנו כי בהגדרה, התוצאה של התנהגות שנלמדה מניבה תוצאות טעימות כמו אוכל, או נעימות כמו גירוד מנעים, או רצויות כמו גישה למשאב רצוי, יציאה החוצה לטיול, קירבה למאמן, ביצוע התנהגות מחזקת אחרת וכו….
הסוס לומד שההתנהגות שלו מאפשרת לו להשפיע על העולם ולהשפיע עלינו ומניבה תוצאות חיוביות. תופעות ״הלוואי״ של תקשורת כזו הן סוס ששמח לשתף פעולה, שנלהב ללמוד, שמפגין יותר סקרנות, נינוחות, קירבה וביטחון אל מול גירויים בסביבה, לצד אנשים וגם בתוך העדר (בשונה מפחד, רתיעה וראקטיביות), סוס שמתאושש במהירות גם כשהוא נתקל בחוויה בלתי נעימה ולכן זו גישה משנה חיים. לסוסים ואנשים.

אבל עוד תופעת לוואי נפלאה היא הסקרנות והיצירתיות שמתאפשרת לסוסים ואנשים.
זו תקשורת שמעודדת סוסים להציע התנהגויות מגוונות, תקשורת שתומכת בביטוי של עניין, אינטראקציה וחקירה. למעשה אלו ׳אבני הבניין׳ שלנו באימון ההתנהגויות החדשות.
התנהגות שנלמדה עם חיזוקים חיוביים לא נלמדת על ידי הופעת גירוי מאיים* כמו לחץ של שוט או רגל – גירוי שמפסיק עם ביצוע ההתנהגות המבוקשת (למידה הימנעותית או לחץ ושחרור), למידה מבוססת חיזוקים חיוביים היא תוצאה של התנהגות אותה אנחנו מתגמלים (בעזרת אוכל או חוויה מתגמלת אחרת בתלות בחיה ובסיטואציה). תוך כדי התהליך אנחנו כמאמנים לומדים לשכלל את היכולת שלנו ׳לעצב את הסביבה׳ כדי שהסוסים יציעו לנו מגוון התנהגויות, שהן אבני הבניין שמהם נברור ונבנה יחד את ההתנהגות המבוקשת, אנחנו לומדים להיעזר בטכניקות שונות כמו טירגוט, לכידה או שייפינג ולהשתמש במכניקה מותאמת לתמוך בלמידה של הסוס, משל ההחלטה לגבי מיקום הצגת החיזוק, התזמון , הקצב לאורך תרגול וכו…. ולכן זו תקשורת שמפתחת אצלנו, המאמנים, מגוון של כישורים ויכולת אבחנה חדה.
בשבועות האחרונים אני מלמדת קורס למאמנים וסוסים מנוסים (בוגרי התכנית) שמכירים את ׳אבני הלמידה׳ ואנחנו משכללים וצוללים למחוזות חדשים. זה קורס כל כך מחזק מבחינתי כי אני זוכה להנות מהבשלת הפירות של תהליכים בשלבים שונים של מומחיות, עומק של הבנה, חגיגה של יצירתיות ושיתוף פעולה מעורר השראה בין סוסים ואנשים (ובמקרה הספציפי הזה קבוצת מאמנות ונשים מדהימות) וזה ממלא לי את הלב.

זו כבר הפעם השנייה שאני מלמדת קורס כזה פה בעברית וזו עדות לקיומה של קהילה מדהימה ומקצועית שצומחת לה. השנה הקורס עוסק באימון מתקדם לטיפולים רפואיים.
מיומנויות ל׳אימון מתקדם׳ לטיפולים co-operative care זה אומר לשכלל את השפה והמיומנויות שלנו כמאמנים ולהרחיב עוד את יכולת ההשפעה ושיתוף הפעולה של הסוסים.
במחקרים נמצא שהיכולת לבחור או להשפיע (לקבל מידה של שליטה) חיונית לבריאות שלנו, אנשים ובעלי חיים כאחד. חוויות חיוניות ומחזקות בדומה לצורך שלנו באוכל או מים. וזה יכול להיות מפתח בבניית שיתוף פעולה אמיתי בין סוסים ואנשים. יש דרכים שונות לספק השפעה ושליטה, במסגרת הקורס הנוכחי אנחנו לומדים טכניקות שונות לאמן את הסוסים לתת לנו אות מתי להתחיל, לאותת לנו לאורך התהליך ש׳אפשר להמשיך׳ או ׳לעבור לשלב הבא׳ וגם מתי הם צריכים הפסקה, זה יכול לשחרר הרבה סטרס ופחד (חוויה רגשית שמייצרת סבל ומשבשת טיפולים) ולהפוך אותם לשותפים פעילים.
זה תהליך שיכול להפוך גירוי אוורסיבי (מלחיץ/בלתי נעים) כמו חבישה, מתן זריקה, מריחת משחה, הרמת רגל לפרזול (כל מה שהרתיע את הסוס שלנו בעבר)… לגירוי מחזק (רצוי) וזה מהפכני עבור סוסים ואנשים כאחד.
זה לא פותר אותנו מ׳לתווך׳ לסוסים מה הם מתבקשים לעשות במהלך הטיפול, בדיוק כמו שאנחנו מלמדים אותם לעלות על הליד (הרגל) ׳הנכון׳ במעבר לקנטר, אנחנו נדרשים ללמד אותם מה נדרש מהם בכל טיפול בין אם מדובר בהרמת רגליים לניקוי פרסות, קבלת זריקה, עליה לקרון וכו.
זה גם לא אומר שהם היחידים ש׳שולטים׳ בתהליכים. זה אומר שיש פה שותפות וזו ההגדרה המילולית של co-operation (שזה שונה מ-לקבל באופן פסיבי, בצייתנות כל גזרה, פקודה או פרוצדורה שנכפה עליהם מתוך פחד או יראה).
האפשרות להתחלק בהשפעה (בשליטה או בהובלה) עם סוסים במהלך טיפול לו הם נדרשים לא נובעת רק מרצון אלטרואיסטי ׳לתת להם קול׳, זה מגיע ממקום תועלתני. סטרס משפיע על כולנו ברמה התאית, סוס בסטרס יכול להיות מסוכן, לנו ולצוות המקצועי נותן השירות, סוס בסטרס יכול לפתח סיבוכים בריאותיים (אולקוס, קוליק, לימינייטיס) שיעלו לו ולנו בסבל, סוס בסטרס ישבש את מתן הטיפול שלו, לא יאפשר החלפת חבישה בתכיפות הנדרשת, המדדים שיתקבלו בבדיקות הדם לא ייצגו כראוי את המצב שלו בהעדר הסטרס (כי סטרס משפיע על רמת הקורטיזול וחומרים אחרים בגוף) וגם אם לא נראה את הסטרס בתוקפנות או התנגדות של הסוס אנחנו עלולים להיתקל בהשלכות מאוחר יותר אם זה באיטיות בהחלמה, או סיבוכים אחרים כמו קוליק אולקוס וכו … בקיצור הצורך להגיע לשיתוף פעולה אמיתי צריך להיות אינטרס לכולנו. כמו שני רואה את זה זהו חלק מההגדרה של ׳הצלחת הטיפול׳. והבונוס – כשזה קורה זה רגע מחזק, נעים וממלא לב לסוסים ואנשים.
את העמקת השפה המשותפת בקורס ההמשך לבוגרי התכנית אנחנו מתרגלים בדרכים שונות. ההתנהגות הראשונה שהתחלנו איתה היתה אימון ׳מנוחה סנטרית׳ . זו אולי לא התנהגות ׳סקסית׳ במיוחד, אבל היא הצילה אותי ואת הסוסונים שלי כל כך הרבה פעמים לאורך השנים, איפשרה להם לשחרר התנגדות ולקבל טיפולים כאלו ואחרים בהסכמה ובשיתוף פעולה מהמם.
במהלך האימון אנחנו מלמדים את הסוס להניח את הראש ולהישען כחלק מה׳תמונה׳ הכוללת של הטיפול הנדרש. בסוף תהליך האימון ההנחה תסמן לנו שהסוס מוכן להתחיל את הטיפול והסרה של הראש תסמן לנו שהסוס צריך הפסקה. נשמע פשוט אבל לא ממש קל לאמן.
הקסם בתהליך עיצוב התנהגות הוא ביכולת לגשת לאימון בראש פתוח, להתבונן על הטופוגרפיה או הפזיולוגיה שנדרשת מהסוס, ׳להקשיב׳ להעדפות של כל סוס, לתבניות שנבנות בתהליך הלמידה, ולספק את האפשרות לגמישות ובחירה. זה שיעור חשוב – כי כל סוס הוא אינדיבידואל והחיבור של כל סוס עם מאמן ותנאי סביבה ספציפיים בוראים מציאות קצת אחרת שפותחת הזדמנות להמציא ולמצוא פתרונות שונים יחד. להבחין בבאלנס שמציג הסוס שלי עכשיו, איך זה נראה כשנוח? ובכלל מה זה נוח? יש מאמן וסוס שירצו להעזר בקירבה – בהנחת ראש הסוס על הברכיים שלנו, אל תוך הידיים שלנו ויש סוסים שהדרך הכי נכונה עבורם, תהיה הנחה של הראש על מתקן מרופד ויציב (סטאפ כזה משחרר את המאמן לנוע).
זה מרתק להתבונן בתהליכים, בפריצות הדרך ובלמידות הנלוות של הסוסים והא/נשים.
אני מרגישה ברת מזל להנחות קבוצה של מאמנות מ-ד-ה-י-מ-ו-ת שמשקיעות זמן ומשאבים כדי לשנות את רווחת החיים של הסוסים שפועלים לצידן, לשכלל את הכלים והמיומנויות שלהן כמאמנות ואולי על הדרך לחוות כמה רגעים מחזקים שממלאים את הלב בפליאה ושמחה.
סופם של תהליכי למידה שמבוססים על חיזוקים חיוביים מניבים תוצאות מעוררות התפעלות אבל הקסם האמיתי שלהם זה הרגעים המחזקים, היצירה המשותפת והתובנות שמתקבלות בדרך, בתוך תהליך הלמידה.
אם אתם רוצים ׳ללמוד סוסים׳ להגיע לתוצאות מהממות ולהנות מהתהליך אני רוצה להזמין גם אתכם ללמוד לבנות תהליכי למידה מתגמלים, לסוסים ואנשים ולהצטרף לקהילה הולכת וגדלה של אנשים שכבר בחרו בדרך הזו.
ההרשמה למחזור הבא של התכנית Horsefriendship ללימודי התנהגות ואימון סוסים בגישה חיובית בעיצומה. במסגרת התכנית שנפרשת על חמישה וחצי חודשים (25 מפגשים שבועיים) נסקור תכנים עדכניים מעולמות התוכן של אתיקה, אתולוגיה, מדעי המוח וההתנהגות. נלמד על המערכות הרגשיות של סוסים (וגם שלנו), נפתח מיומנויות להתבוננות בהתנהגות באופן משוחרר מתבניות מחשבתיות ישנות. נלמד ונתרגל באופן מעמיק ומקצועי אימון קליקר ואופנים נוספים בתקשורת מבוססת חיזוקים חיוביים. נלמד לשחרר את המושכות והלחץ כדי למצוא פרטנרים סוסיים שדוהרים לתרגל איתנו מתוך בחירה ובשיתוף פעולה ולחוות איתם יחד את היתרונות של תקשורת מקרבת, מרגשת ומעצימה.