החופש הגדול בפתח ואיתו מסעות רבים, אני מתבוננת בסקרנות על המשיכה הזה שלנו לעצור את החיים ולנסוע לארצות רחוקות. לא פעם אנחנו יכולים לעבור קילומטרים רבים אבל לא להצליח לראות מעבר לתפיסת העולם אותה אנחנו נושאים איתנו, לאתר ולשכפל את אותן חוויות רק במקום אחר, ללמד את המלצר לדבר עברית או לחפש את אותו אוכל שאנחנו אוהבים בבית, להתבצר בנקודת המבט שלנו ולא להצליח לחוות וללמוד משהו חדש באמת…
כדי לגלות עולמות חדשים לא תמיד צריך ללכת רחוק, לפעמים מספיק פשוט להשתחרר מתפיסות או דפוסים שמלווים אותנו ולהתבונן בעולם שלפנינו בעינים חדשות.
״The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes.״
Marcel Proust
איך זה קשור לתקשורת אמפתית עם סוסים אותה אני מלמדת?
תקשורת אמפטית עם סוסים בשבילי היא האפשרות לחבור ולפגוש סוסים ממקום אחר, לנסות להתבונן על העולם לרגע מנקודת המבט שלהם, להשיל את התפיסות הישנות ולראות אותם בעיניים חדשות.
למקום הזה לא נוכל להגיע בשום צורה באמצעות תקשורת כוחנית של לחץ ושחרור, תקשורת שגורמת לסוסים לעשות את מה שנבקש מתוך הימנעות ויראה אבל גם לא נגיע לשם על ידי שכפול המבט וההתנהגויות המוכרות לנו מעולם התוכן האנושי, למשל אם המיקוד שלנו יהיה ללמד סוסים לקלוע כדור לסל, לצייר או להשלים פאזל, בעוד אנחנו מתפעלים מהחוכמה שלהם (או שמא שלנו המאמנים…) ולפספס את החיה שהם באמת.
כדי לאמץ נקודת מבט יותר סוסית צריך קודם כל להסתכל בעיניים חדשות על אורח החיים שלהם, לפרק התנהגות למרכיביה, לקרוא תווי פנים ושפת גוף. להיפרד מתוויות שהשתמשנו בהם בהתייחסות לסוסים. תוויות שמצמצמות את המבט על ההתנהגות שלהם (כמו עקשן, ספוקי, דומיננטי, מאיים, מתעצל וכו…)
כאשר נדע לזהות גבה מורמת וקפוצה, שרירי לסת מתוחים ושפתיים קפוצות נוכל לדעת מתי כאב או סטרס מתחילים להופיע, עוד הרבה לפני הנשיכה או הופעת הסימנים הדרמטים של קוליק קשה. נוכל להחליף את התיוג של הסוס כ׳דומיננטי׳, ׳פחדן׳ או ׳תוקפן׳ ונוכל לראות שהוא כואב, שהוא מוצף על ידי פחד או שהוא סובל מסטרס כתוצאה ממחסור בחברה או תנועה חופשית במהלך היום. כך גם נגלה שיש לנו אפשרות להשפיע, לשנות ולשפר את הרווחה הפיזית של אותו סוס או לתווך את העולם סביבו באופן הדרגתי ולא מאיים, ונגלה שהתהליך הזה יכול להיות מאתגר, מחכים ומחזק גם עבורנו.
יש חלקים נוספים בנקודת המבט האמפתית, שעבור רבים בתוך עולם הסוסים נחווים באופן יותר מאתגר. אני יודעת את זה כי גם אני הייתי שם, בנקודת המעבר הזו בה אנו נדרשים לגייס פתיחות ואומץ. אומץ שאינו מקושט במדליות צבאיות או כובע קאובוי, זהו אומץ אחר, האומץ להרפות את החבל והשליטה (ואיתם את שאר העזרים ליצירת לחץ ואכיפת הרצון שלנו באופן כוחני) וענווה, זו שתאפשר לנו להרפות לפרקים את האג׳נדה שבאמצעותה אנחנו מפעילים על סוסים לחץ מסוג אחר. הלחץ לממש את המאוים שלנו.
בחוויה שלי, התמורה שמביא איתו השינוי הזה היא מופלאה, קשה לתאר אותה במילים. היא מתגמלת, מרגשת וממכרת הרבה יותר מכל חוויה של רכיבה מוצלחת או תרגיל מחוכם שלימדתי ובוצע על ידי סוס באופן מושלם. השינוי כל כך עוצמתי ומספק מכיוון שמפגש עם סוסים שבו מתקיים מבט אמפתי וחופש בחירה לסוסים מאפשר גם לנו לגלות אפשרויות חדשות וחופש בחירה עבורנו ונוצר מרחב בו נמצא עניין ורצונות משותפים. זה מפגש משחרר ומתגמל והוא מחזיר לנו משהו מחלומות הילדות וההבטחות של סרטי פנטזיה כאלו ואחרים…
״A relationship with horses in freedom entails discovering a piece of your own freedom too״
Imke Spilker, Empowered Horses.
למקום הזה כל אחד מהסוסים שפגשתי הביא משהו אחר משלו שהצליח להזכיר ללמד ולרגש אותי או אנשים אחרים שליוויתי, כמו: התענוג שבתנועה פרועה ומהירה יחד או לבד, רגישות יוצאת דופן לסביבה בפרטים הכי קטנים שלה ואיתה סקרנות ופליאה, ההנאה בסנכרון בתנועה ובמעבר בין מקצבים, המצאת משחקים יחד, הרחבה של שפה ללא מילים, חוכמת העשבים או בחירה סלקטיבית וליקוט צמחים, היכרות חדשה עם מגע נעים, הגדרה מחודשת של קירבה ועוד אין סוף שיעורים.
עבורי חלק משמעותי נוסף בגישה אמפטית לסוסים הם הכלים של תקשורת מבוססת חיזוקים חיוביים. תקשורת שאומרת לסוסים בראש ובראשונה ״כן״. תקשורת שמאפשרת לנו לתת להם משהו חזרה. תקשורת שמבוססת על מדעי ההתנהגות ודורשת לימוד של מיומנויות שונות.
זו התקשורת היחידה שבאמצעותה נוכל לתווך לסוסים באופן לא מאיים התנהגויות שהם נדרשים להן כחלק מהחיים בעולם שלנו שאליו הם נולדו. באמצעות תקשורת מבוססת חיזוקים חיוביים אפשר ללמוד וללמד סוסים כמעט כל דבר שעולה ברוחנו. מעצם היותה מבוססת על משיכה ולא רתיעה היא מסייעת לנו לייצר מוטיבציה מעבר לצייתנות יראה או שליטה (עוד בפוסטים קודמים על תקשורת מבוססת חיזוקים חיוביים וההבדל בינה לבין תקשורת של לחץ והרפיה או חיזוקים שליליים).
זו תקשורת שנותנת לנו הרבה כוח כמאמנים למרות שהיא לא מבוססת על כוחנות ואם לא נדע להשתמש בה ברגישות, מיומנות והבנה עמוקה, היא עצמה יכולה לייצר לחץ ולהפסיק להחוות באופן מנעים.
אני מאחלת לכולנו לצאת למסעות כאלה או אחרים, ואולי בדרך למצוא גם אומץ ,סקרנות, פתיחות וענווה, להרחיב את נקודת המבט, ולו לרגע – לגלות עולמות חדשים.
ולמי שרוצה ללמוד עוד על גישה אחרת לקשר ותקשורת עם סוסים, ללמוד על אתולוגיה, מדעי-המוח, מדעי-ההתנהגות, ואיך להשתמש בתקשורת מבוססת חיזוקים חיוביים לצד מנחים מובילים בתחומם ומעוררי השראה אני מזמינה אתכם להצטרף למחזור הבא של תוכנית הלימודים שאני מובילה שתתחיל בסוף אוקטובר 2018
יֵשׁ בְּעוֹלַם הָרַבָּה דְּבָרִים יָפִים:
פְּרָחִים וְחַיּוֹת, אֲנָשִׁים וְנוֹפִים.
וּמִי שֶׁיֵּשׁ לוֹ עֵינַיִם פְּקוּחוֹת
רוֹאֶה יוֹם יוֹם מֵאָה דְּבָרִים נִפְלָאִים
לְפָחוֹת!
לאה גולדברג, מתוך: "מעשה בצייר”